Corona-proof kamp

Helaas zijn de inschrijving voor de kampen afgesloten, u kan meer info over de werking van onze kampen vinden op onderstaande pagina
Wanneer u extra vragen heeft omtrent de kampen kan u ons altijd een mail sturen:

Beste ouders,

Hoera! Een zucht van opluchting: zo beleefden we de ‘go’ voor onze scoutskampen. Ook bij jullie werd ongetwijfeld nagelbijtend naar dit goede nieuws uitgekeken. Tegelijk drong het zowel bij onze leidingsploeg als wellicht ook bij ieder van jullie meteen door dat we voor een grote uitdaging staan: we willen op kamp maar we willen vooral veilig op kamp. We zetten even op een rij hoe we dat met Scouts Ardu corona-proof aanpakken:

Het goede nieuws is dat onze kampen kunnen plaatsvinden zoals gepland:

  • Kapoenen & Welpen - 4 t.e.m. 10 juli - Zedelgem
  • Wolven & Jongverkenners - 5 t.e.m. 15 juli - Hotton


Helaas was er ook slecht nieuws… We zagen het wel al aankomen, maar het blijft even pijnlijk. Het buitenlands kamp van de verkenners naar Zweden kan helaas niet doorgaan. Niet getreurd: er wordt volop aan een alternatief gewerkt. Verkenners en hun ouders worden hierover rechtstreeks ingelicht via de verkennerleiding maar al de regels hier zijn ook op hun kamp van toepassing, met het verschil dat zij in 1 bubbel op kamp zullen kunnen gaan.

Ons zomerkamp zal er in 2020 iets anders uitzien dan we gewend zijn. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een draaiboek voorzien met concrete richtlijnen om ons kamp praktisch en organisatorisch voor te bereiden. Indien je meer informatie wenst kan je die hier vinden: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/corona/de-zomerkampen

Wij pasten alles concreet toe op de kampen van Ardu, je leest het hieronder.

Wie mag er mee op kamp?
Alle leden kunnen in principe mee op kamp. Alleen leden die vijf dagen of minder voor vertrek ziek worden, blijven thuis.
Mocht er twijfel zijn om medische redenen dan kan jullie huisarts hierover adviseren. Een update van de individuele medische steekkaart is voor iedereen een must! Belangrijk is dat jullie als ouders verantwoordelijk blijven om jullie kind al dan niet op kamp te sturen.

Bubbels
We gaan op kapoenen/welpen en wolven/jongverkenners kamp telkens in 2 bubbels van maximaal 50 personen op kamp. Dat houdt in dat er maximum 50 leden en leiding met elkaar in contact komen. Binnen deze bubbels wordt er geen mondmasker gedragen en is er geen social distancing nodig. Als we toch in contact moeten komen met de buitenwereld, nemen we de volgende maatregelen: in een bubbel met +12 jarigen (dus wolven, jongverkenners en verkenners) draagt iedereen een mondmasker(ook al ben je als wolf jonger dan 12). Er wordt buiten het terrein ook steeds 1,5 meter afstand gehouden. 
De bubbels zullen duidelijk visueel worden afgebakend. Tussen de verschillende bubbels is er geen contact mogelijk. Materiaal zal contactloos doorgegeven kunnen worden, na een grondige ontsmetting en alleen in een specifieke doorgeef-zone. Zo kan de andere bubbel af en toe toch hetzelfde materiaal gebruiken (bijvoorbeeld een grondboor). Op beide kampen zal afzonderlijke sanitair voor beide bubbels voorzien worden.

Contactenlogboek
Per bubbel wordt elk contact met de buitenwereld, externen of personen uit een andere bubbel genoteerd in een contactenlogboek. Bijvoorbeeld foeriers die naar de winkel gaan of iemand van de leiding die de verhuurder ontmoet. Dit contactenlogboek wordt één maand bijgehouden en kan opgevraagd worden door de contact tracers bij eventuele besmettingen.

Activiteiten
We zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk activiteiten in de openlucht organiseren. Als het weer het niet toelaat om buitenactiviteiten te organiseren, zorgen we er alleszins voor dat onze lokalen/tenten genoeg verlucht worden. Activiteiten die we ook zeker willen vermijden zijn degene met veel lichamelijk contact, vooral bij +12 jarigen.
Symptomen van oververmoeidheid zijn gelijkaardig aan de symptomen van het coronavirus. Vermoeidheid tast het immuunsysteem aan en maakt de kinderen vatbaarder voor ziekte. Voldoende slaap is dus cruciaal! We voorzien 8 tot 10 uur slaap en genoeg rustmomenten tussen de activiteiten door. De leiding ziet erop toe dat ieder kind voldoende rust krijgt.

Verplaatsing en uitstappen
Verplaatsingen van en naar het kamp gebeuren per bubbel. Dat wil zeggen dat de takken die samen op kamp gaan een verschillende trein nemen, en dus op een ander tijdstip vertrekken. We volgen de regels die gelden op het openbaar vervoer. Iedereen ouder dan 12 jaar en de leiding draagt dus een mondmasker vanaf binnenkomst bij het station.
De basisregel is dat we zoveel mogelijk activiteiten op het terrein plannen. Als we toch een activiteit buiten het terrein zouden doen, passen we social distancing van 1,5 m afstand toe ten opzichte van derden. Dagtochten of andere verplaatsingen zullen altijd onder verplichte begeleiding van leiding uit eigen bubbel zijn. Er zal steeds zo weinig mogelijk contact gemaakt worden met externen (en bij voorkeur geen). Alle +12 jarigen dragen een mondmasker, indien er toch contact zou kunnen zijn met een externe.

Tweedaagse
Tweedaagse is een vaste kampactiviteit en traditie vanaf de Wolven. Volgens de maatregelen mag een tweedaagse niet doorgaan, omdat we op afstand moeten blijven van iedereen buiten onze bubbel en niet op verplaatsing kunnen slapen.
We zien een waardig alternatief in de tweedaagse op te splitsen in twee dagtochten die telkens ‘s avonds op het kampterrein eindigen. Eendaagse wandeltochten zijn namelijk wel toegelaten. De tochten zullen zoals eerder gezegd, ook onder verplichte begeleiding van de leiding zijn. Zo hoeft deze traditionele tweedaagse niet afgelast te worden, maar zetten we deze verder, hetzij onder een lichtjes andere vorm dit jaar.
De leden hebben te allen tijde een mondmasker bij en zetten deze op wanneer er een externe gekruist moet worden.

Hygiënemaatregelen
Ook binnen de bubbel wordt er te allen tijde gelet op een goede hygiëne. Handen wassen gebeurt voor en na elke activiteit, elke maaltijd, elk toiletbezoek en slapen gaan. We zorgen voor papier om de handen af te drogen.

Onze foeriers
Ook onze kookploeg neemt een reeks hygiënemaatregelen. Zo zal er gekookt worden met mondmaskers en handschoenen aan. Daarnaast gaan we zo weinig mogelijk naar de winkel om zo de kans op besmetting te vermijden. De foeriers hanteren dezelfde regels als de leden en dienen zichzelf dus te beschermen en afstand te houden. Het aantal foeriers dat meegaat naar de winkel beperken we ook tot het minimum. Elk winkelbezoek wordt bijgehouden in het contactenlogboek.
De fourage zal op kapoenen/welpen kamp aansluiten bij de bubbel van de kapoenen. Dit omdat ze in hetzelfde gebouwencomplex koken waar de kapoenen slapen. Voor de bubbel waarin de fourage niet zit, die van de welpen dus, zal de fourage het eten klaarmaken onder strikte hygiëne voorwaarden. Daarna zetten ze het in de doorgeef-zone en kan de andere bubbel het komen ophalen. Het opscheppen zal gebeuren door de leiding van de welpen bubbel.
De fourage op wolven/jongverkenner kamp zal ongeveer dezelfde werkwijze hanteren. Die fourage zit in de bubbel van de wolven. Dit omdat de wolven niet volledig autonoom zullen koken. Indien er gekookt wordt voor de jongverkenners worden strikte hygiëne voorwaarden toegepast net zoals bij de welpen.

Wat als iemand toch ziek wordt?
Wanneer iemand ziektesymptomen vertoont, zal deze onmiddellijk in isolatie gebracht worden naar een daarvoor voorziene plaats (tent of lokaal) weg van de andere leden. Het lid gaat dan in quarantaine op deze isolatieplek. Het lid eet, slaapt en houdt zich daar bezig en heeft vanaf dan maar contact met één, steeds dezelfde leider. Verder volgen we de opgelegde procedure van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Ouders zullen gevraagd worden hun zoon dan zo snel mogelijk te komen ophalen.

Leiding
Als leidingsploeg beseffen we dat onze verantwoordelijkheid op dit moment erg groot is. We zullen er alles aan doen om te garanderen dat uw zoon een veilig maar super tof kamp beleeft. Als leiding zullen we dezelfde regels in acht nemen als de leden. De leiding zal apart, in hun eigen bubbel slapen. De leiding die niet in de bubbel zit met de fourage komt niet in de keuken en heeft een aparte leidingstent. ‘s Avonds, als de leiding nog wat wil napraten (en er bubbels geschonken worden) zullen we ervoor zorgen dat beide bubbels op geen enkele manier met elkaar in contact staan. De ene bubbel zal aan de ene kant van het kampvuur zitten, de andere aan de andere kant, op minstens 1,5 meter afstand. Consumpties zullen uit verschillende frigo’s gehaald worden.

Contactmomenten
Voor het binnenbrengen van de bagage en afzetten/ophalen van uw zoon aan het station gelden dezelfde maatregelen: mondmaskers verplicht voor alle +12 jarigen en 1,5 meter afstand houden van iedereen buiten uw familiebubbel!

Vragen
Hebt u nog vragen, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Scouts & Gidsen Vlaanderen. (https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/corona/de-zomerkampen). U kan uw vraag ook stellen via mail op . Alvast bedankt voor jullie begrip.
Verdere praktische informatie is te vinden in de kampboekjes die jullie na inschrijven per mail hebben ontvangen.

Contact

Groepsleiding

Céline Mettepenningen

Lucas Vermeulen

Pieter De Meyer

Andere contactgegevens

Ons volgen? Tuurlijk!

Instagram

Volg ons op Instagram!

Vergaderingen

Wekelijkse vergaderingen:
zondagmiddag 14:00 - 17:30/18

Groenestaakstraat 66a
9030 Mariakerke

Onze lokalen worden niet verhuurd!